Ragazze Quartet – Concert

Zeven Laatste Woorden.

i.s.m. filosoof Paul van Tongeren

Haydn’s ingetogen muzikale meditaties in een actuele context.

Na eerdere succesvolle en prikkelende programma’s waarin muziek en tekst bijeen werden gebracht, zoals Kreutzersonate en Nocturne, presenteert het Ragazze Quartet nu samen met filosoof Paul van Tongeren een actuele versie van de Sieben letzen Worte van Joseph Haydn.

De compositie “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” neemt een bijzondere plaats in tussen de passiemuziek. Haydn schreef het stuk in 1786, in opdracht van een Spaanse markies, voor de religieuze viering op Goede Vrijdag in de kathedraal van Cadiz. De zeven sonates waaruit het stuk bestaat, werden voorafgegaan door een beschouwing van de bisschop over één van de zeven laatste zinnen die Christus tijdens zijn kruisiging zou hebben gesproken. Steeds als de bisschop uitgesproken was, kwam hij naar beneden en viel knielend voor het altaar neer. Deze tijd werd gevuld door muziek. Ruim twee eeuwen later zijn de woorden van de bisschop gevlogen, maar Haydns muziek spreekt nog steeds tot het hart. Er zijn verschillende versies bewaard gebleven, maar volgens velen is die voor strijkkwartet de allermooiste.

In Zeven laatste woorden verbinden het Ragazze Quartet en Paul van Tongeren Haydns muzikale lijdensverhaal met actuele thema’s. Moeiteloos koppelt van Tongeren de woorden van het evangelie aan hedendaagse vraagstukken en gebeurtenissen als de vluchtelingencrisis, de discussie over het voltooid leven of zelfs de laatste woorden van Apple-oprichter Steve Jobs. Een donderpreek wordt het zeker niet: net als Haydns muziek zoekt Van Tongeren in zijn teksten naar hoop, schoonheid en lichtheid. Zeven laatste woorden is een ontroerend programma dat prikkelt tot nadenken.

Paul van Tongeren (1950) was tot zijn emeritaat hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen en buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven. In 2013 won hij de Socratesbeker voor het meest prikkelende filosofieboek van dat jaar: Leven is een kunst.

Buy tickets

Netherlands

Koninginnenplein 2
7721LS Dalfsen